CAÏRO - Het Tahrir-plein in Caïro is volgestroomd met Egyptenaren die protesteren tegen de machtsgreep van de regerende militaire raad.

De menigte hield het vrijdaggebed op het plein en betuigde steun aan Mohammed Morsi, de presidentskandidaat van de Moslimbroederschap die volgens hen de recente verkiezingen heeft gewonnen.

Het Tahrir-plein was het epicentrum van de protestbeweging die toenmalig president Hosni Mubarak in februari vorig jaar dwong de macht op te geven.

Hij droeg deze over aan de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die vorige week besloot de macht van de volgende president drastisch in te perken.

Ondertussen laat de uitslag van de presidentsverkiezingen op zich wachten. De Moslimbroederschap zegt dat Morsi heeft gewonnen, maar de voorlopige uitslagen worden aangevochten door zijn rivaal Ahmed Shafiq, die de laatste door Mubarak aangestelde premier was.

Junta

De militaire junta die Egypte sinds de val van het regime van president en voormalig luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak (1981-2011) regeert, blijft de touwtjes stevig in handen houden.

De junta heeft vrijdag laten weten voorlopig de macht te blijven uitoefenen op grond van de 'grondwettelijke verklaring'. En ze zal ''met harde hand omgaan met pogingen het algemeen belang te schaden''.

De junta waarschuwde in bedekte termen de Moslim Broederschap (MB). ''Het hinderen van de rechtsgang is een strafbaar misdrijf''. De MB betwist het recente besluit van het constitutionele hof dat de parlementsverkiezingen over moeten. De MB verdenkt de junta ervan de electorale successen van de MB ongedaan te willen maken.

Tijdelijke grondwet

De 'grondwettelijke verklaring' van de junta is een soort tijdelijke grondwet waarmee de strijdkrachten de macht naar zich toetrokken toen opperrechters deze maand het parlement ongeldig verklaarden. Dat was vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen weekeinde.

De twee overgebleven kandidaten, de conservatieve islamist Mohammed Mursi en een kandidaat die wordt gezien als de man van de junta, Ahmed Shafiq, hebben beiden de overwinning opgeëist. De junta noemde het vrijdag onverantwoordelijk uitslagen te claimen zonder dat die officieel zijn.

Verwarring

Dat verdeelt het land en zaait politieke verwarring, aldus de verklaring van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, zoals de raad van veldmaarschalk Tantawi officieel heet. Het lijkt vooral kritiek op de MB, die haar overwinning de hele week enthousiast heeft rondgebazuind en die stelt een miljoen meer stemmen dan Shafiq te hebben behaald.

Ex-luchtmachtgeneraal Shafiq was van de week stil, maar hij zei donderdagavond toch ook dat hij had gewonnen. Hij beschuldigde zijn rivalen van de MB ervan de kiesraad onder druk te zetten. De kiesraad onderzoekt klachten over de stembusgang. Mogelijk komt de kiesraad in de komende dagen met de uitslag.

Duizenden betogers zijn weer op de been in het centrum van Caïro, op het Tahrirplein. Ze betogen tegen de macht van de militairen. Die zijn 23 juli 60 jaar aan de macht.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte

Alles over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten

Tahrirplein stroomt weer vol