DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de 20-jarige Delftenaar M.H. , die zijn vader (55) doodstak, maandag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. H. stak zijn vader op 9 juni dood in de woning van diens vriendin aan het Nassauplein in Delft. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie.

De vader verbleef meestal bij zijn vriendin en liet zijn zoon in zijn huis wonen. Toen de vader zijn huis toch van de hand wilde doen, raakte de zoon in paniek. Hij stak op hem in na een etentje bij de vriendin thuis.

In de maanden voorafgaand aan het drama vertoonde de 20-jarige steeds meer psychische kuren. Zijn ouders onderkenden zijn geestelijke problemen lang nauwelijks, volgens de gerechtelijke observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Zo zouden zij hem in het verleden, tegen psychiatrisch advies in, niet hebben laten opnemen in een gesloten kliniek.

De jongeman ging vanaf zijn veertiende niet meer naar school en liep soms verkleed als politieagent of soldaat op straat. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum achtten de Delftenaar sterk verminderd toerekeningsvatbaar en vreesden voor herhaling. De rechtbank nam het advies over van het centrum om tbs op te leggen.