DEN HAAG - Nederlandse wintersporters hebben dit skiseizoenminder ongelukken gehad. Toeristenbond ANWB constateert dat erongeveer 20 procent minder gewonden zijn. Ook is het letsel mindergecompliceerd. Goede sneeuwcondities en een kleiner aantalvakantiegangers zijn de belangrijkste oorzaken, zei eenwoordvoerder maandag.

De tussenstand geldt voor de populairste wintersportlanden,Oostenrijk en Frankrijk. "De sneeuw in de wintersportgebieden isdeze winter aanzienlijk beter", aldus de ANWB. Verse, zachtesneeuw is een stuk veiliger, weet de woordvoerder van de grootstealarmcentrale. De ANWB vergeleek het totaal aantal leden dat gewondraakte op de pistes tot en met de krokusvakantie met het aantal eenjaar eerder.

"Hartstikke goed", noemt ook een zegsman van ElviaReisverzekeringen de condities in de Alpen. Elvia spreekt van een"enorme afname" van gipsvluchten en individueleambulancevluchten.

Minder ongevallen

De Mondial Assistance Group (alarmcentrale Mondial Assistance enElvia) constateerde onder de aangesloten wintersportgangers in deafgelopen twee maanden ruim 50 procent minder ongevallen in desneeuw. Meer dan de helft van de ongelukkigen raakte gewond aan debenen. De knie gaat aan kop met 35 procent van de letsels. Deonderneming bemerkte geen verschil tussen mannelijke of vrouwelijkebrokkenpiloten.

Snowboarders

Dit weekeinde kwamen in de Franse Alpen twee Nederlandsesnowboarders om het leven toen ze uitgleden en op de rotsen tepletter vielen. Hoewel het idee bestaat dat veelal jongesnowboarders zich roekelozer gedragen dan skiërs, kan Elvia datniet onderbouwen, integendeel. "Die veronderstelling klopt niet.Ze vallen niet vaker of harder. Jongeren zijn flexibeler ensnowboarders vallen toch op een andere manier."