AMSTERDAM - Amsterdammers die van de bijstand moeten rondkomen, en familie in het aardbevingsgebied in Marokko hebben, mogen daar van de gemeente twee weken naar toe met behoud van uitkering. De Amsterdammers moeten in tegenstelling tot de Hagenaars en Rotterdammers het vliegticket zelf betalen. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente maandag bekend.

Bijstandscliënten mogen per jaar vier weken in het buitenland doorbrengen. Wie langer weggaat wordt gekort op de uitkering. Deze twee weken worden niet van die vier weken afgetrokken, als mensen kunnen aantonen dat ze familie in het aardbevingsgebied hebben.

Als blijkt dat een huishouden door gemaakte reiskosten niet meer rond kan komen, dan kan dat gezin extra bijstand aanvragen. Dit wordt verstrekt in de vorm van een lening, aldus de gemeente Amsterdam.

Bijstand

In Rotterdam en Den Haag krijgen de mensen die op bijstandsniveau leven, en kunnen aantonen dat ze familie in het getroffen gebied in Marokko hebben, een vergoeding voor het vliegticket. In Rotterdam voor maximaal 500 euro en in Den Haag maximaal 450 euro.