WENEN - De Internationale Drugscontrole Raad van de VN (INCB) heeft kritiek geleverd op het vrijgeven van hasjiesj in een aantal Westerse landen. "Het behandelen van cannabis zoals alcohol en tabak is een historische fout", zo staat in een woensdag in Wenen vrijgegeven jaarrapport. Met de overtreding van het in 1961 ondertekende internationale verdrag over verdovende middelen schenden deze landen "het bestaande internationale recht".

Nederland wordt in het rapport samen met enkele andere landen met name genoemd. Italië, Luxemburg, Portugal en Spanje bestraffen het bezit van hasjies voor persoonlijk gebruik niet en beschouwen dit ook niet als een criminele handeling.

"Ook de Nederlandse koffieshops, die cannabisprodukten voor niet-medicinale doeleinden verkopen, zijn een overtreding van het verdrag uit 1961". De komende wetgeving in Zwitserland over softdrugs wordt beschouwd als een stap in de richting van de legalisering van drugs, schrijft de raad. Geen van de betreffende regeringen hebben de raad kunnen aantonen, dat door een beperkte vrijgeving van hasjiesj "de vraag naar illegale verslavende middelen beperkt" wordt.

'Wetenschappelijke bewijzen'

De VN roept de bekritiseerde landen op 'wetenschappelijke bewijzen' te overleggen waaruit blijkt dat controle van cannabis "ongerechtvaardigd" is. De Wereldgezondheidsraad (WHO) zal zich over dit bewijsmateriaal buigen en een besluit nemen, schrijft de INCB.

Minister Korthals van Justitie toont zich niet echt onder de indruk van de kritiek. Nederland maakt strikt onderscheid tussen harddrugs zoals xtc enerzijds, en softdrugs anderzijds. Het gebruik van en de handel in harddrugs kan rekenen op een strenge aanpak, terwijl bijvoorbeeld Nederlandse koffieshops worden gedoogd.

Deze praktijk werkt, en begint zo langzamerhand al navolging te krijgen in andere Europese landen, zo stelt de VVD-bewindsman. Korthals kan voor zijn benadering op de steun rekenen van een flinke Kamermeerderheid. Korthals sprak dinsdag al even kort over het rapport in de Tweede Kamer.