PEKING - De autoriteiten in de Chinese provincie Hunan denken dat de wateroverlast als gevolg van het gezwollen Dongtingmeer uiteindelijk zal meevallen. Dat meldt de BBC vrijdag. Zondag zal het waterpeil waarschijnlijk een piek bereiken, maar die zal lager liggen dan de recordwaterhoogte van 1998. Toen vielen er door de watersnood 4000 doden.

De Chinese autoriteiten hebben uit angst voor een watersnoodramp wel al 600.000 mensen geëvacueerd die in de omgeving van het Dongtingmeer wonen. Volgens de krant China Daily zijn er in de zuidelijke provincie Hunan, waarin het meer ligt, tenminste zestien personen om het leven gekomen door overstromingen.

Als gevolg van zware regenval is het waterpeil in het meer, het op een na grootste van China, sterk gestegen, waardoor tien miljoen mensen in Centraal-China worden bedreigd. Op meer dan veertig plaatsen sijpelt het water al door de dijken rond het meer, dat de oppervlakte van Luxemburg heeft.

Een miljoen mensen

De regering heeft meer dan een miljoen mensen ingezet die dag en nacht met man en macht werken om de dijken met zandzakken te versterken. Ook zijn 2000 tenten uitgedeeld voor de opvang van mensen die voor het water zijn gevlucht.

Met spanning wordt uitgekeken naar zondag, wanneer het waterniveau naar verwachting het hoogste punt bereikt. Het waterpeil was vrijdagochtend al ruim 2,70 meter hoger dan normaal en stond op 34,70 meter. Dit is het hoogste niveau in drie jaar. In , toen 4000 mensen verdronken, stond het waterpeil in het Dongtingmeer op 35,9 meter.

Miljard euro

Sinds 1998 is er voor zeker een miljard euro geïnvesteerd in waterkeringen. Zo'n 350.000 boeren hebben de wijk moeten nemen. Op veel van hun landerijen zijn bomen geplant. Ontbossing rond het meer en op de oevers van de rivieren die het meer 'voeden', is een van de oorzaken van de overstromingen. Regenwater heeft veel meer ruimte gekregen om ongehinderd naar het meer of de rivieren te stromen.

Het eiland Juzizhou staat inmiddels bijna geheel onder water. Ook de steden Changsha en Huhan worden bedreigd, waar in totaal dertien miljoen mensen wonen. Drieduizend inwoners van Changsha, dat aan een rivier ligt die het Dongtingmeer voedt, zijn al geëvacueerd.

De Chinese minister van Burgerzaken zei dat er al 27.000 huizen zijn ingestort als gevolg van overstromingen en dat er 415.000 hectare landbouwgrond met gewassen zware schade heeft opgelopen.

/NIEUWS600.000 Chinezen geëvacueerd (video)