LONDEN - Op een boerderij in de Britse plaats Hawnby in Yorkshire is mogelijk mond- en klauwzeer uitgebroken. Dat heeft het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken in Londen dinsdag bekendgemaakt.

De voorlopige uitslag van de tests op weefsel van twee van mond- en klauwzeer verdachte Britse schapen is negatief. Dit meldt de BBC. De definitieve uitslag van het onderzoek wordt over vier dagen verwacht.

De BBC meldde eerder dat op een boerderij twee schapen waren geslacht nadat verdachte blaasjes in hun bek waren aangetroffen. Dierenartsen vonden deze tijdens een routinecontrole. Die had plaats in opdracht van de autoriteiten.

Volgens het ministerie is het nu wachten op de uitslagen van de laboratoriumtesten. Het ministerie heeft een vervoersverbod voor dieren in een straal van acht kilometer rond de getroffen boerderij afgekondigd. Ook andere boerenbedrijven in de buurt van de getroffen boederij worden onderzocht op de aanwezigheid van MKZ.

Groot-Brittannië is pas enkele weken officieel MKZ-vrij. De epidemie begon vorig jaar februari. Sindsdien zijn meer dan vier miljoen dieren afgemaakt op meer dan 10.000 boerderijen. Het laatste Britse geval van MKZ werd in september ontdekt.

Waakzaamheid

Nederland zal de dieren die in de nacht van dinsdag op woensdag uit Engeland worden ingevoerd extra in de gaten houden. Als blijkt dat er inderdaad een MKZ-geval in Engeland is, zijn de dieren eenvoudig op te sporen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

LTO Nederland heeft dinsdag minister Brinkhorst van Landbouw opnieuw opgeroepen de grenzen dicht te doen voor levend vee uit Engeland. Zolang het nog onduidelijk is of de Engelse dieren MKZ-vrij zijn vindt de boerenorganisatie het te gevaarlijk het vee naar Nederland te halen. Als Brinkhorst dat niet wil doen, doet LTO een beroep op de handelaren om vrijwillig af te zien van import van vee uit Groot-Brittannië.

Teveel risico

CDA-Kamerlid Atsma is het met LTO-Nederland eens. Ook hij vindt dat er op dit moment teveel risico's zitten aan de import van vee uit Engeland. Volgens Atsma zijn in Engeland tamelijk drastische maatregelen genomen door de boerderij hermetisch af te sluiten.

"Dat doen ze niet zomaar, dan gaat het om een serieuze verdenking." Volgens de CDA'er zou Nederland van de MKZ-crisis vorig jaar moeten hebben geleerd, dat dit soort verdenkingen serieus moeten worden genomen. "Liever de grenzen een paar dagen voor niets dicht dan weer het risico lopen dat duizenden gezinnen gedupeerd worden."

Ook PvdA-Kamerlid Waalkens wil dat de grenzen voor Engels vee zo snel mogelijk dicht gaan. Maar volgens hem moet dat wel in Europees verband worden besloten. Het permanent veterinair comité zou woensdagmorgen meteen al aan de Europese Commissie kunnen adviseren om Engelse dieren voorlopig te weigeren. "Er moet nu heel snel actie worden ondernomen want je kan niet voorzichtig genoeg zijn."

/DOSSIERMKZ