AMSTERDAM - Nederlandse mariniers hebben zondag in de omgeving van Samawah een groep Irakezen tot bedaren gebracht die hun woede uitten over een schietincident, waarbij Amerikaanse militairen een Irakees doodschoten en een ander levensgevaarlijk verwondden.

De Amerikanen openden bij Rumaythah het vuur op een auto die niet stopte toen er een militair konvooi passeerde. Later verzamelde zich bij het verlaten wrak van de auto een groep Irakezen, die Weg met Amerika! en Weg met Bush! riepen en die Amerikaanse en Nederlandse militairen die de weg probeerden vrij te maken met stenen begonnen te bekogelen.

Woede

Als deze bloedbaden niet ophouden, zullen wij tegen de Amerikanen vechten, riep een van de betogers. Waarom zouden wij aardig tegen ze zijn? Waarom doe ze ons dit aan? De woede van de menigte richtte zich vooral op de Amerikanen en uiteindelijk slaagden de Nederlanders erin de zaak te sussen.

In Samawah zijn ook 230 Japanse militairen gelegerd, die helpen bij het herstel van waterleidingen, scholen en ziekenhuizen. Hoewel de Japanners niet bij het incident betrokken waren, zag de Japanse commandant kolonel Koichiro Bansho af van een bezoek naar de stad.

Polen

Bij Karbala in het zuiden van Irak openden Poolse militairen volgens ooggetuigen het vuur op een bus met sjiitische bedevaartgangers uit Iran die niet stopte bij een controlepost. Ooggetuigen meldden dat acht Iraniërs, een Poolse militair en een lid van de Iraakse veiligheidstroepen gewond raakten. Poolse woordvoerders zeiden dat in de bus niemand meer zat dan de chauffeur en dat zij het voorval beschouwen als een verijdelde terreuraanslag.

Ooggetuigen zeiden dat de bus klaarblijkelijk problemen met de remmen had en bij de controlepost eerst tegen een minibusje en vervolgens tegen een betonblok botste. Daarop zouden de Polen minutenlang op alle verkeer uit de richting Bagdad hebben geschoten.

Een ooggetuige in een andere auto zei dat bloedende passagiers uit de bus werden gehaald, evenals uit een ander voertuig. Abbas Hassan, een lid van de Iraakse burgerverdediging, zei dat een collega tussen de bus en het betonblok bekneld raakte en een been verloor.

De directeur van het ziekenhuis in Karbala liet geen verslaggevers naar binnen.Sjiieten reizen naar Karbala voor Ashoura, een tien dagen durend feest waarmee zij de dood van Imam Hussein gedenken, een kleinzoon van de profeet Mohammed. Voor het feest worden 1,5 miljoen pelgrims verwacht, onder wie ongeveer honderdduizend Iraniërs.