AARLEN - Medeverdachte Michel Nihoul is volgens Marc Dutroux het 'scharnier' of de spilfiguur in een pedofilienetwerk. Dat heeft Dutroux meegedeeld in een brief aan de Vlaamse commerciële televisiezender VTM, vlak voor het begin van het proces tegen hem, Nihoul en de twee andere verdachten.

Volgens Dutroux was Nihoul, die als enige nog op vrije voeten verkeert, de opdrachtgever voor de ontvoering van kinderen. Zaterdag kondigde Dutroux' raadsman Magnée al aan dat zijn cliënt de schuldvraag zou doorschuiven naar Nihoul of medeverdachte Lelièvre.

De advocaten van ouders van slachtoffers van Dutroux betreuren dat de hoofdverdachte in het proces van Aarlen "de strijd nu via de media voert en niet via de rechtszaal".

Jury

Van de 180 kandidaat-juryleden voor het proces-Dutroux hebben 66 schriftelijk gemeld niet te willen meewerken. Ze gaven medische of persoonlijke redenen op, aldus de kranten Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg maandag.

Eén vrouw had juist geschreven erg graag te willen oordelen: ze was in 1996 zo geschokt door Dutroux, dat ze had deelgenomen aan een zogeheten witte comités voor justitie-hervorming. De rechtbank zal de vrouw weigeren wegens vooroordelen.

De rechtbank in Aarlen vormt maandag een jury van twaalf leden en twaalf reserveleden voor het proces tegen Dutroux en drie medeverdachten.