AMSTERDAM - De zware storm die dinsdag het hele land op zijn kop zette heeft veel schade en overlast veroorzaakt. Voor zover bekend zijn er in Nederland drie gewonden gemeld.

Het KNMI waarschuwde dinsdag voor windkracht 9 tot 10 boven zee. Het vasteland kreeg te maken met zeer zware windstoten. Volgens een meteoroloog van het KNMI kan je windstoten niet uitdrukken in Beaufort. "Maar als je dat wel zou doen, heb je het over windkracht 10 of 11", aldus de meteoroloog.

Vrachtwagens, bomen, dakpannen en zelfs verkeerslichten en reclamezuilen waren gedurende de hele dag een speelbal voor de zware windstoten, die makkelijk een snelheid van 100 tot 120 kilometer per uur bereikten.

Twee inwoners van het Brabantse Schijndel zijn gewond geraakt toen de brommer waarop ze reden door de storm omver waaide.In het Groningse Ulrum moest het asielzoekerscentrum en het naastgelegen schooltje ontruimd worden omdat de platen van het dak waaiden. In Vlissingen nam de wind de buitenlaag van het dak van een gymzaal mee.

Alle aanwezige kleutertjes konden op tijd worden geëvacueerd. Bij de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda moesten alle 2500 leerlingen het gebouw verlaten. Daar waaide een aantal zinken dakbedekkingsplaten naar beneden.

Vliegverkeer

Een omgevallen mast van een kraan zorgde in Middelburg voor een ravage. De kraan kwam neer op een woning in aanbouw en veroorzaakte zo'n 225.000 euro aan schade. Een vijftien meter hoge flat in Waddinxveen raakte het buitenste deel van de dubbelwandige stenen zijgevel kwijt. Bij een tankstation in Gouda verpletterde een vijf meter hoge muur drie personenauto's. Daarbij viel één gewonde.

Het vliegverkeer raakte danig ontregeld door de hevige windstoten. Schiphol kon slechts een start- en een landingsbaan gebruiken. Het aantal vluchten per uur daalde van honderd naar zestig. De vertragingen liepen op tot gemiddeld anderhalf uur. De storm had geen gevolgen voor de terugvlucht van de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen. Rotterdam Airport ondervond geen hinder omdat de wind recht op de start- en landingsbaan stond.

Veerboten

De veerboten van Harlingen naar Vlieland en Terschelling bleven dinsdag in de haven wegens het onstuimige water. Ook de veerdiensten tussen Vlissingen en Breskens en Kruiningen en Kerkpolder zijn uit de vaart gehaald.

De catamaran van de Stena Line die van Hoek van Holland naar Harwich vaart, mocht niet in gebruik worden genomen. Door ervaringen met eerdere ongelukken mag dit vaartuig niet uitvaren als de golven op zee boven de vier meter komen.

Bruggen

Het Havenbedrijf in Rotterdam sloot de Delfshavense Schie af voor de binnenvaart. Bovendien bleven alle bruggen in het havengebied gesloten omdat rukwinden de brugdelen zouden kunnen beschadigen.

De dijk Enkhuizen-Lelystad werd in beide richtingen afgesloten. Verkeer over de Afsluitdijk was nog wel mogelijk. Op de Noordzee, waar een windkracht 9 tot 10 heerste, raakte een Poolse sleepboot onbestuurbaar doordat de sleeptros brak en in de schroef terecht kwam.

Ook het waterpeil had te lijden onder de hevige storm. In Drenthe werd een aantal dijken versterkt met zandzakken omdat het water er doorheen liep. In Groningen en Friesland hield het waterschap verscherpt toezicht op de dijken. Door een overstroming van een dijk verdronken in een schuur in het Groningse Lutjegast duizenden kuikens.

Rukwinden

Het treinverkeer kampte met vertragingen in het hele land door defecte bovenleidingen en omgewaaide bomen op het spoor. Het verkeer op de weg had last van lange files, zowel in de ochtend- als avondspits. Omwaaiende bomen was de meest voorkomende oorzaak.

Rukwinden hadden vrij spel; auto's en zelfs vrachtwagens werden omver geblazen. Het meest bizarre verkeersongeluk deed zich voor op de N244 tussen Edam en Purmerend. Een windvlaag blies een vrachtwagen omver en op zijn kant. Even later zorgde een volgende rukwind er voor dat de wagen weer overeind stond.

Europa

Ook elders in Europa veroorzaakte de storm overlast en ongelukken. In Duitsland kwamen zeker drie mensen om het leven. Vooral in het noorden van het land ontstond een grote verkeerschaos.

De Britse kusten kregen ook hun deel van de storm. Op het eiland Wight werden volgens de BBC windstoten van meer dan kilometer per uur gemeten. Een aantal snelwegen op het vasteland werd afgesloten wegens rondvliegende bomen. Als gevolg van de storm en zware neerslag vreesden de autoriteiten voor overstromingen.

/NIEUWSStorm haalt zijgevel Waddinxveense flat neerStorm raast over Nederland