AMSTERDAM - Amsterdam staat net als vorig jaar op de tiende plaats van de meest leefbare steden in de wereld. Het bureau Mercer Human Recource Consulting concludeert dit na het jaarlijkse 'quality of life'-onderzoek dat in 215 steden over de hele wereld is gehouden.

In Amsterdam blijft het verkeer een heikel punt volgens Mercer. De aanleg van de Noord-Zuidlijn maakt het er niet beter op. Verkeersopstoppingen en slecht doorstromend verkeer zullen niet snel uit het straatbeeld verdwijnen.

Mercer houdt bij dit jaarlijkse onderzoek naar het leefklimaat en de persoonlijke veiligheid in grote steden rekening met het aantal ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen in een stad. Verder wordt gekeken naar het verkeer, luchtvervuiling en de kwaliteit van afvalverwerking en het rioleringssysteem.

Bagdad

Bagdad scoort door een continue dreiging van geweld en een slechte gesteldheid van de infrastructuur het slechtst. De stad wordt gezien als onveiligste stad ter wereld.

Voor de topsporters die in augustus moeten scoren op de Olympische Spelen wordt het ook geen pretje. Athene is door het bureau bestempeld als ongezondste stad van West-Europa. Luchtvervuiling is de grootste boosdoener.

Calgary

De Canadese stad Calgary komt als winnaar uit de test. Calgary is net boven Honolulu en Helsinki geëindigd en mag zich volgens Mercer in 2004 de gezondste stad ter wereld noemen.