CHARKOV - Het Nederlands elftal is zondagavond in het Oekraïense Charkov roemloos uitgeschakeld op het EK. Tegen Portugal verloor Oranje ook het derde duel in groep B: 2-1.

In het Metalist Stadion leverde in de alles-of-niets-wedstrijd ook een flink gewijzigde opstelling geen succes op tegen de Zuid-Europeanen.

Daardoor maakte het voor Nederland niet meer uit dat Duitsland in het andere duel in deze groep in Lviv met 2-1 te sterk was voor Denemarken.

Nederland, dat met minimaal twee doelpunten verschil moest winnen en hopen op een Duitse zege tegen de Denen, kende nog wel een droomstart tegen de Portugezen.

Rafael van der Vaart opende al na elf minuten de score met een fraai schot, na goed voorbereidend werk van Arjen Robben. Kort daarna kwam Duitsland met 1-0 voor tegen Denemarken, waardoor de kwartfinales nog wat meer in zicht kwamen voor Oranje.

Spectaculair

De formatie van Bert van Marwijk, die John Heitinga, Mark van Bommel en Ibrahim Afellay in zijn beginopstelling had vervangen door Ron Vlaar, Van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar, speelde vol op de aanval en dat leverde een spectaculaire eerste helft op.

Oranje moest het initiatief echter al snel aan de Zuid-Europeanen laten, die wel raad wisten met de ruimte die Nederland noodgedwongen weggaf.

Nadat Cristiano Ronaldo al de buitenkant van de paal had geraakt, miste Helder Postiga oog in oog met Maarten Stekelenburg. De aanvaller was ontsnapt na een enorme fout van Gregory van der Wiel, die opnieuw een zwakke indruk maakte.

Ronaldo

Nederland kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit, maar de gelijkmaker kon niet uitblijven. Uitgerekend Ronaldo, die dit toernooi nog weinig had laten zien, bracht de 1-1 op het scorebord. De buitenspelval van Oranje mislukte bij een pass van Joao Pereira, waarna de topspits van Real Madrid Stekelenburg passeerde.

Omdat Denemarken op dat moment ook al op gelijke hoogte was gekomen met Duitsland, wist Oranje bij rust dat het een bijzonder moeilijk verhaal zou worden om zich bij de laatste acht te scharen.

Misschien lag het daar ook aan dat in de openingsfase van het tweede bedrijf de amusementswaarde daalde, al mocht Oranje wel blijven hopen. Portugal moest immers ook risico's nemen omdat het bij een gelijkspel afhankelijk zou zijn van het resultaat in Lviv.

Nederland wist met de geboden ruimte echter nauwelijks meer raad en bereikte Robin van Persie en Huntelaar, het inbrengen van Afellay ten spijt, slechts zeer sporadisch te vinden.

Slimmer

Portugal deed het in de omschakeling stukken slimmer en sneed bij vlagen wel heel eenvoudig door de wankele defensie van Oranje heen. Nadat Postiga, Coentrao en vooral Nani al hadden moeten scoren, velde Ronaldo het vonnis wel. De vedette kapte zich knap vrij bij weer een uitbraak en bleef opnieuw koel voor Stekelenburg.

Oranje kocht er dus niets voor dat Duitsland tien minuten voor tijd de 2-1 maakte in Lviv. Van der Vaart raakte nog de Portugese paal, net als man van de wedstrijd Ronaldo aan de andere zijde.

Voor het eerst in de EK-historie verlaat Nederland het toernooi zonder ook maar een punt te pakken.