CHARKOV - Het Nederlands elftal wacht in Charkov een hels karwei om zich nog te plaatsen voor de kwartfinales van het EK. Bij rust staat Oranje in het derde groepsduel met Portugal op 1-1, terwijl de stand bij Denemarken - Duitsland hetzelfde is.

Nederland, dat met minimaal twee doelpunten verschil moet winnen en hopen op een Duitse zege tegen de Denen, kende een droomstart tegen de Portugezen.

Rafael van der Vaart opende al na elf minuten de score met een fraai schot, na goed voorbereidend werk van Arjen Robben.

Kort daarna kwam Duitsland met 1-0 voor tegen Denemarken, waardoor de kwartfinales nog wat meer in zicht kwamen voor Oranje.

De formatie van Bert van Marwijk, die John Heitinga, Mark van Bommel en Ibrahim Afellay in zijn beginopstelling had vervangen door Ron Vlaar, Van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar, speelde vol op de aanval en dat leverde een spectaculaire eerste helft op.

Oranje moest het initiatief echter al snel aan de Zuid-Europeanen laten, die wel raad wisten met de ruimte die Nederland noodgedwongen weggaf.

Ronaldo

Nadat Cristiano Ronaldo al de buitenkant van de paal had geraakt, miste Helder Postiga oog in oog met Maarten Stekelenburg. De aanvaller was ontsnapt na een enorme fout van Gregory van der Wiel, die opnieuw een zwakke indruk maakt.

Nederland kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit, maar de gelijkmaker kon niet uitblijven. Uitgerekend Ronaldo, die dit toernooi nog weinig had laten zien, bracht de 1-1 op het scorebord. De buitenspelval van Oranje mislukte bij een pass van Joao Pereira, waarna de topspits van Real Madrid Stekelenburg passeerde.

Omdat Denemarken op dat moment ook al op gelijke hoogte was gekomen met Duitsland, is een plek bij de laatste acht ver weg voor Nederland.

Lees alles over het EK op onze special