CHARKOV - Rafael van der Vaart begint zondagavond als aanvoerder met het Nederlands elftal aan de cruciale groepswedstrijd op het EK tegen Portugal.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft dat bekendgemaakt.

Van der Vaart krijgt in de basis de voorkeur boven Mark van Bommel. Ook Klaas-Jan Huntelaar en Ron Vlaar verschijnen aan de aftrap van het cruciale duel. Zij vervangen respectievelijk Ibrahim Afellay en John Heitinga.

Nederland moet met minstens twee doelpunten verschil winnen van Portugal om kans te houden op een plaats in de kwartfinales. Dan moet Duitsland tegelijkertijd van Denemarken winnen.

Het spelsysteem van Oranje lijkt hetzelfde als in de verloren wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland.

Robin van Persie behoudt zijn basisplaats. Hij speelt achter Huntelaar waardoor Sneijder naar de linkerkant uitwijkt.

Portugal

Bij Portugal heeft bondscoach Paolo Bento geen veranderingen in zijn basisopstelling doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd tegen Denemarken.

Dat betekent dat Cristiano Ronaldo en Nani samen met Hélder Postiga de voorhoede vormen. Silvestre Varela, de maker van het winnende doelpunt tegen de Denen, begint opnieuw op de bank.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen en Willems; De Jong en Van der Vaart; Robben, Van Persie en Sneijder; Huntelaar.

Opstelling Portugal: Rui Patricio; Pereira, Alves, Pepe, Coentrão; Meireles, Veloso, Moutinho; Nani, Postiga, Cristiano Ronaldo.