LONDEN - Medewerkers van een groot aantal hulporganisaties zijn betrokken bij seksueel misbruik van kinderen onder vluchtelingen in West-Afrika. De Britse omroep BBC heeft dit gemeld op basis van een rapport van de Britse hulporganisatie Save the Childeren.

De hulporganisatie concludeert in het binnenkort te openbaren rapport dat voornamelijk lokaal geworven medewerkers in Liberia, Sierra Leone en Guinée hun posities misbruiken om seks te hebben met kinderen of tieners.

Het gaat om medewerkers die hulp bieden namens wel veertig organisaties. Jonge meisjes onder de vluchtelingen krijgen in ruil voor seks voedselrantsoenen, staat in het rapport.

Save the Children heeft drie medewerkers ontslagen. Onder de vele verdachten van het seksueel misbruik zijn ook soldaten van een VN-vredesmacht in de regio. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr)

De Unhcr heeft dinsdag in Genève laten weten dat er "zeer veel gevallen van kindermisbruik" in de genoemde West-Afrikaanse landen bekend zijn. Die kunnen zijn gepleegd door lokaal personeel van hulporganisaties inclusief de VN. Meisjes van hooguit achttien jaar oud hebben de namen van zeventig hulpverleners genoemd als daders.