TRIPOLI - Libië is bereid een gearresteerde advocate van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te laten gaan.

In ruil daarvoor moet ze Libië wel op het spoor brengen van de belangrijkste bestuurder van het oude bewind die nog op de vlucht is.

Dat heeft een regeringswoordvoerder in Tripoli gezegd tegen nieuwszender ABC uit Australië, het vaderland van advocate Melinda Taylor.

Saif al-Islam Kaddafi

Taylor was donderdag opgepakt bij een ontmoeting met Saif al-Islam Kaddafi, de gevangen zoon van de oud-dictator. Volgens Libië had ze een brief bij zich van Mohammed Ismail. Hij was de rechterhand van Saif. '

"Het is erg belangrijk dat wij hem pakken want deze man is erg, erg, erg gevaarlijk voor ons'', zei regeringswoordvoerder Mohamad al-Hereizi.

Libië is ervan overtuigd dat de advocate weet waar Ismail is. ''We hebben wat informatie van haar nodig. Daarna is ze vrij'', aldus Hereizi.

Saif werd in november opgepakt. Hij wordt vastgehouden door een Libische militie. Libië en het ICC ruziën over de vraag wie hem mag vervolgen. Volgens de aanklagers van het Strafhof in Den Haag was Saif betrokken bij de gewelddadige dood van Libiërs die tegen het regime demonstreerden. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

 Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten