CHARKOV - Het Nederlands elftal is slecht begonnen aan het EK. Oranje verloor zaterdag met 1-0 van Denemarken, dat vooral in de eerste helft profiteerde van de matige afronding van de vicewereldkampioen.

Michael Krohn-Dehli maakte in de 25e minuut de enige treffer in Charkov. In 1988 verloor Oranje het laatst zijn eerste wedstrijd op een eindtoernooi. 

Nederland, met Jetro Willems en Ron Vlaar in de basis, nam zoals verwacht het initiatief in het Metalist Stadion, waarin opvallend veel lege plekken te zien waren. Vooral op de lange zijde bleven heel wat blauwe stoeltjes onbezet.

Overwicht

Het overwicht van het geconcentreerd spelende Oranje leidde tot mogelijkheden. Robin van Persie mikte in de zevende minuut naast en Ibrahim Afellay en Willems zagen een schot van afstand over het doel van keeper Stephan Andersen vliegen.

De Deense defensie had vaak geen antwoord op het snelle combinatiespel met hoofdrollen voor Van Persie, Robben, Afellay en Wesley Sneijder.

Geheel tegen de verhouding in kwam Nederland na 25 minuten op achterstand. Krohn-Dehli schoot de bal, die hij meekreeg na een klutssituatie, onder Maarten Stekelenburg in het doel.

Nederland leek een beetje van de slag na deze domper. Denemarken kroop nog meer in zijn schulp en stichtte af en toe gevaar vanuit de counter, ook omdat het positioneel niet altijd goed leek te staan bij de vicewereldkampioen.

Paal Robben

Toch kreeg Oranje nog twee riante mogelijkheden in het eerste bedrijf: Robben trof de paal en Van Persie stuitte op Andersen.

Ook aan het begin van de tweede helft regende het aanvankelijk hele en halve kansen voor Nederland. Mark van Bommel was dreigend met een afstandsschot en Robben kopte naast na een voorzet van Sneijder.

De aanvalsgolven van Nederland namen hierna enigszins af; Denemarken hield wat langer de bal in bezit en kwam een aantal keer gevaarlijk door vanaf de zijkanten.

Wissels

Twintig minuten voor tijd greep Van Marwijk in door Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart in te brengen voor Nigel de Jong en Afellay. Koud in het veld maakte Huntelaar bijna de gelijkmaker. Na een sublieme pass van Sneijder wist hij de bal niet langs Andersen te krijgen.

Denemarken hield vervolgens betrekkelijk eenvoudig stand, al had Oranje nog een strafschop moeten hebben na een handsbal van Lars Jacobsen.

De equipe van Van Marwijk vervolgt het EK woensdag tegen Duitsland om de poulefase op zondag 17 juni af te sluiten tegen Portugal.

Ook die duels worden afgewerkt in Charkov. Het aanvangstijdstip is in beide gevallen 20.45 uur Nederlandse tijd.