DEN HAAG - Een aantal Nederlandse politici gaat volgende week met eigen ogen bekijken wat de gevolgen zijn van de Israëlische veiligheidsmuur. De vijf politici maken de reis op uitnodiging van United Civilians for Peace (UCP). Dat is een samenwerkingsverband van de ontwikkelings- en vredesorganisatiesCordaid, ICCO, Novib, IKV, Kerkinactie en Pax Christi.

De vijf politici zijn de Tweede-Kamerleden Bakker (D66), Duivesteijn (PvdA), europarlementariër Bremmer (CDA) en de internationaal secretarissen van GroenLinks en PvdA, Zwerver en Laffeber.

Het bezoek bestaat onder andere uit ontmoetingen met Israëlische en Palestijnse parlementariërs, maatschappelijk organisaties en internationale instanties. De delegatie zal de bouw van de muur bekijken rondom Bethlehem en Abu Dis in Oost-Jeruzalem, evenals de nederzettingen rondom Jeruzalem.

De delegatie brengt verder een bezoek aan Rafah, een Palestijnse stad in het zuiden van de Gazastrook. Tot slot ontmoet de delegatie hoge functionarissen van de regering van Israël en de Palestijnse Autoriteit.