BRUSSEL/LUIK/AARLEN - Justitie in Luik heeft donderdagmiddag de medeverdachte in het proces-Dutroux, Michel Nihoul, weer vrijgelaten. Dat gebeurde na een protest van zijn advocaten, die menen dat de gezondheid van Nihoul wegens hartproblemen te zwak is om tot aan het begin van het proces op maandag vast te blijven zitten.

Nihoul, verdacht van levering van drugs aan medeverdachte Michel Lelièvre en medeplichtigheid aan ontvoering, meldde zich maandag bij de gevangenis in Aarlen. Hij was de enige van de vier verdachten die nog op vrije voeten was. Zijn advocaten kondigden maandag al aan beroep aan te tekenen tegen de opsluiting bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling van justitie in Luik.

Voorwaarde

Voorwaarde voor de vrijlating is wel dat Nihoul zich elke dag meldt bij de rechtszaal in Aarlen en niet praat met de pers of zich in het openbaar uitlaat over de zaak. Ook moet hij zich onderwerpen aan medische onderzoeken als de rechtbank daarom vraagt en meewerken aan eventuele extra recherchewerkzaamheden.

De Brusselse zakenman Nihoul heeft hartproblemen. Volgens zijn twee raadslieden zou de stress die de opsluiting veroorzaakt negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van Nihoul, die kort na de ontdekking van de affaire-Dutroux in de zomer van 1996 al weer werd vrijgelaten.

Kort daarop kreeg hij wel een celstraf van 3,5 jaar wegens fraude met een collecte voor de Sahellanden, begin jaren negentig. Nihoul stak de opbrengst van de collecte toen in eigen zak. Sinds eind jaren negentig is Nihoul weer op vrije voeten.