LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden acht jaar celstraf geëist tegen de -jarige Simon S. voor gijzeling van Lusanne van der Gun. Het 11-jarige meisje uit Oldeberkoop werd vorig jaar augustus door de man ontvoerd. Drie dagen later konden de ouders het meisje in Venlo ophalen.

Volgens officier van justitie W. ten Kate is de eis in vergelijking met twee andere gijzelingszaken van minderjarigen relatief hoog. Hij meent evenwel dat deze specifieke zaak een enorme impact op de Nederlandse samenleving heeft gehad en moet dat strafverzwarend werken.

"Het basisgevoel dat je op een normale dag op een normaal tijdstip erop mag vertrouwen dat je kind gewoon naar school kan fietsen is bij velen weggeslagen. Verdachte heeft er voor gezorgd dat de angst voor dergelijke zaken enorm is toegenomen. Dergelijke gevoelens slijten slechts langzaam."

Wurggreep

Volgens de officier heeft S. "Nederland drie dagen lang in een wurggreep van onzekerheid gehouden" en een "collectief gevoel van onveiligheid" veroorzaakt. Hij verwees daarbij naar de verklaring die de ouders van Lusanne voor het proces hebben opgesteld. "Een kind gebruiken als dwangmiddel is het ergste wat u het kind kon aandoen", schrijven zij.

Ten Kate: "S. heeft op zeer ernstige mate inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de 11-jarige Lusanne. Hij deed dat om zijn eigen financieel gewin na te jagen. Daarmee heeft hij de ouders van Lusanne de ultieme nachtmerrie bezorgd."

Verder wees de officier er met nadruk op dat S. Lusanne tijdens de gijzeling niet goed heeft behandeld. De verdachte heeft de mond en ogen van het meisje afgeplakt en haar gedurende een groot deel van de tijd in de krappe en benauwde kofferbak van zijn auto laten verblijven. Bovendien heeft de man haar gedrogeerd met slaappillen en haar een angstaanjagend verhaal verteld over een kliniek voor zieke kinderen in België.

De aanklager kon zich niet erg vinden in de gedragskundige rapportage van het Pieter Baan Centrum. De deskundigen volgen vooral het verhaal van S., die zijn onderzoekers overspoelde met woorden, waarbij hij zichzelf presenteerde als slachtoffer en weinig leek na te denken over wat hij zijn slachtoffer heeft aangedaan. De onderzoekers hebben hem niet echt "doorgezaagd", aldus Ten Kate. De officier nam wel de conclusie over dat S. geen tbs hoeft te worden opgelegd.

Ten Kate vroeg de rechtbank de eisen tot schadevergoeding van zowel Lusanne zelf als haar ouders, beide 5000 euro hoog, toe te wijzen.