DEN BOSCH - Een spermadonor van wie tussen 1989 en 1995 het zaad is gebruikt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijkt een ernstige erfelijke aandoening onder de leden te hebben. Van het zaad van de man zijn achttien kinderen verwekt bij dertien ouderparen.

Dat heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis, voorheen het Groot Ziekengasthuis en Bosch Medicentrum, dinsdag bekendgemaakt. De instelling heeft de afgelopen maanden de betrokken ouders op de hoogte gesteld en steun aangeboden.

Het gaat om de zeldzame aandoening ADCA, waardoor de kleine hersenen geleidelijk verschrompelen. In Nederland hebben ongeveer vijfhonderd mensen de ziekte, die zich openbaart zich tussen het twintigste en vijftigste levensjaar. Dan ontstaan toenemende spraak-, zicht- en loopproblemen, verslapping van de spieren en andere coördinatiestoornissen. De ziekte is niet te behandelen, alleen te ondersteunen met bijvoorbeeld fysiotherapie.

50 procent

Er is een kans van 50 procent dat de ADCA wordt doorgegeven aan nakomelingen. De spermadonor wist niet dat hij de ziekte had. Eind meldde hij zich bij het ziekenhuis met een vermoeden van de ziekte. Een jaar later kon pas de diagnose worden gesteld.

Het ziekenhuis heeft drie jaar de tijd genomen om zich te laten informeren door onder andere ethici en genetici met de vraag of en hoe de ouders op de hoogte konden worden gesteld.

Potentiële spermadonoren worden altijd uitgebreid onderzocht op gezondheid en erfelijke aandoeningen. Ook in dit geval meldt het ziekenhuis "zeer zorgvuldig" volgens de geldende richtlijn te hebben gewerkt.