AMSTERDAM - Natuurmonumenten gaat nog voor het eind van het jaar boswachters bewapenen met pistool en wapenstok. De reden is dat door het gebrek aan personeel de politie de boswachters vaak niet kan bijspringen in gevaarlijke situaties.

Veel mensen zullen zich het beroep van boswachter voorstellen als een idyllische baan: lekker over de heide banjeren en intussen de bezoekers wijzen op de schoonheid van de natuur. De realiteit is anno 2002 echter heel wat harder.

"99 procent van de bezoekers van onze natuurgebieden willen alleen maar genieten van de natuur. Maar helaas zijn er ook mensen die schade aan de natuur toebrengen of zich bezighouden met criminele activiteiten", legt Robert Moens van Natuurmonumenten uit. "Mensen dumpen asbest of hele truckladingen oude autobanden in de natuur. En met name in de grensstreek hebben we te maken met drugscriminaliteit."

Dreigend

Situaties waarin uiteraard de politie zou moeten optreden. Maar vanwege het personeelstekort kan de politie lang niet altijd op pad met de boswachter. "Dan zeggen wij: dan leiden wij onze mensen wel op, zodat ze in dreigende situaties een wapenstok en pistool kunnen dragen. Maar uiteraard mag de pistool alleen in heel uitzonderlijke situaties gebruikt worden."

Het is de bedoeling dat ongeveer tien boswachters een tiendaagse verkorte politie-opleiding zullen volgen en dat ze nog voor het eind van dit jaar bewapend met pistool en wapenstok het veld in kunnen.

Overigens ziet Natuurmonumenten deze stap wel als een tijdelijke maatregel. "Dit is natuurlijk ook een signaal naar de politiek, om te zorgen dat er meer politie-agenten komen om ons te helpen. Als het goed is, zal dit project hooguit een paar jaar lopen."