AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft woensdagavond een motie van de gemeenteraad naast zich neergelegd om tijdens Koninginnenacht ook een vrijmarkt toe te staan. Een nipte meerderheid van de raad vindt dat tijdens de herinvoering van de Koninginnenacht de vrijmarkt vanaf twaalf uur 's nachts moet kunnen beginnen. Als het aan Cohen ligt, begint de vrijmarkt niet eerder dan acht uur 's ochtends op Koninginnedag.

Volgens Cohen is de openbare orde bij een nachtelijke vrijmarkt niet meer op een goede manier te handhaven. "Ik ga af op informatie van de politie, die daar jarenlange ervaring mee heeft. Ik neem dat risico niet."

Verbod

Voormalig burgemeester Patijn verbood de Koninginnenacht in 1996, nadat het feest 's nachts flink uit de hand was gelopen. Door de grote mensenmassa's waren delen van de stad nauwelijks bereikbaar voor hulpdiensten.

De Amsterdamse gemeenteraad stemde in september in met een terugkeer van de feestnacht. Cohen zei meteen al te vrezen voor verstoringen van de openbare orde en kon niet beloven of de Koninginnenacht zou terugkeren. De gemeenteraad verklaarde zich wel tegenstander van grootschalige evenementen, commerciële verkoop en drankverkoop op straat gedurende de nacht.

Uur langer open

Cohen ging gedeeltelijk overstag en stelde een beperkte terugkeer van het feest voor. Café's en buurtverenigingen kunnen tot 01.00 uur 's nachts een buitenpodium hebben en café's mogen een uur langer openblijven. Voor de raad was dit niet genoeg. "Een Koninginnenacht zonder vrijmarkt is geen 'echte Koninginnenacht", aldus fractievoorzitter M. van Poelgeest van GroenLinks.

Een rustblok tussen de sluiting van de café's en het begin van Koninginnedag is voor Cohen echter essentieel. "Als de vrijmarkt 's avonds begint, wordt daar natuurlijk ook veel gedronken. In de kleine uurtjes van de nacht gaan groepen door elkaar heen lopen. Dat geeft veel te veel gedoe."