DRIEBERGEN - De hevige sneeuwval heeft donderdag tijdens de ochtendspits tot extreem lange files geleid. Omstreeks 08.00 uur stonden er 63 files met een totale lengte van 860 kilometer, aldus de meldkamer van het Verkeerscentrum Nederland. Alleen op 8 februari 1999 was de verkeersellende nog groter: 975 kilometer file.

Ook de Nederlandse Spoorwegen ondervonden veel hinder, vooral bij de hoofdstad. Tegen achten liep het treinverkeer naar en van Amsterdam Centraal volkomen vast.


Gestrande treinreizigers op Schiphol luisteren aandachtig naar een NS-medewerker | Foto: Maurice Amoureus

Na enige tijd kwam het langzaam aan weer op gang. Een woordvoerder van ProRail sprak van "een blizzardachtige situatie", waardoor op veel plaatsen wisselstoringen ontstonden. "Het is bar en boos."

Schiphol

De luchthaven Schiphol ondervond ook hinder. Om 07.00 uur kon slechts één baan worden gebruikt. Twee uur later waren alle drie banen weer in gebruik. Tijdens piekuren heeft Schiphol drie banen nodig. Intercontinentale vluchten hadden het minst last van de vertragingen. Wel waren er toestellen die naar andere Europese luchthavens moesten uitwijken en vielen er vluchten uit.

Files

De langste files stonden op de autoweg Amsterdam-Den Bosch. Richting hoofdstad stond er omstreeks 08.30 uur 57 km file tussen Deil en Holendrecht en in omgekeerde richting tussen Holendrecht en Culemborg 43 km. Ook op de A12 tussen Den Haag en Arnhem was het motto langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Tussen Veenendaal en De Meern stond 39 km, tussen Gouda en Lunetten 35 km. Om half tien was de totale lengte van de files bijna gehalveerd tot 388 km.

KNMI

Het KNMI had een weerwaarschuwing uitgegeven. In heel het land zou het door sneeuw en bevriezing glad zijn. Die waarschuwing geldt ook nog na de ochtendspits. In de loop van de dag kunnen er nieuwe sneeuwbuien vanaf de Noordzee het land binnentrekken.

De weggebruikers hebben zich volgens de ANWB goed aan de omstandigheden aangepast. Tot 08.50 uur hadden er volgens de KLPD aanrijdingen op de hoofdwegen voorgedaan. De ANWB meldde dat de Wegenwacht het niet drukker had dan normaal.

De KLPD gaf omstreeks half zeven het advies thuis te blijven als dat kon. Door de sneeuwval waren op dat moment de wegen praktisch onbegaanbaar. Korte tijd later werd dit advies ingetrokken.