LONDEN - Orale seks kan kanker in de mond veroorzaken.Hoewel het risico klein is, menen wetenschappers in Frankrijk tocheen verband te hebben ontdekt.

Onderzoekers vermoedden al dat een seksueel overdraagbareinfectie die tot baarmoederhalskanker kan leiden, mogelijk ooktumoren in de mond veroorzaakt. Een studie door een internationaalcentrum voor kankeronderzoek in Lyon lijkt de veronderstellingen tebevestigen, meldde het vakblad New Scientist woensdag. Zijonderzochten ruim 1600 patiënten met kanker in de mond en meer dan gezonde personen.

HPV16

Een deel van de patiënten bleek met een stam van het menselijkepapilloma virus HPV, namelijk HPV16, te zijn besmet. Bij dezepersonen bleek het drie keer waarschijnlijker dat zij meldden datzij orale seks hadden gehad, dan bij de personen zonderHPV16-besmetting.

Volgens de onderzoekers bestaat de kans op een besmetting zowelbij cunnilingus (beffen) als fellatio (pijpen). De consumptie vangrote hoeveelheden alcohol en rookwaren geldt echter nog steeds alsveruit de grootste boosdoener wat betreft kanker in de mond.