APELDOORN - Het slechte weer met zware sneeuwbuien heeftwoensdag het verkeer parten gespeeld. Vooral in de ochtend- enavondspits waren er veel aanrijdingen. Bij deVerzekeraarshulpdienst (VHD) in Apeldoorn kwamen 1100 meldingenbinnen, tweemaal zoveel als normaal. Het gros betrof aanrijdingen,aldus een woordvoerster.

Het grootste incident vond woensdagochtend plaats op de A13Rotterdam-Rijswijk. Ter hoogte van Delft knalden elf personenauto'sen twee vrachtwagens op elkaar. Twee mensen raakten zwaargewond. Dedrukbereden snelweg werd richting Rijswijk enkele uren afgesloten.

Opmerkelijk

De VHD, de alarmcentrale van verzekeraars, krijgt op een normaledag tussen de vijfhonderd en zeshonderd meldingen binnen. Bij dedienst wordt bijvoorbeeld hulp van takelwagens gevraagd.Volgens de organisatie is het hoge aantal opmerkelijk, omdat eendeel van Nederland vakantie heeft. Zowel in de ochtend als deavondspits registreerde de dienst dubbel zoveel meldingen alsnormaal.

Het slechte weer veroorzaakte meer en langere files dandoorgaans in een vakantieweek. De avondspits begon al vroeg: rondhalf vijf stonden op 32 plaatsen auto's in de rij over een totalelengte van 118 kilometer. Op het hoogtepunt van de avondspits warener ruim veertig files, bij elkaar bijna 165 kilometer lang.

Slecht voorbereid

,,Het is een combinatie van buien en mensen die hier toch nietop voorbereid blijken te zijn'', aldus een woordvoerder van hetKorps Landelijke Politie Diensten (KLPD).