HILVERSUM - Minister Heinsbroek (Economische Zaken) wil een einde maken aan de optieregelingen zoals die in de top van veel grote bedrijven geldt. "Ik heb me gestoord aan de graaicultuur. We moeten de spelregels wijzigen," zei hij vrijdag in een interview met het televisieprogramma Netwerk.

Beloningen voor topmensen in het bedrijfsleven moeten gekoppeld worden aan de prestaties van het bedrijf, aldus Heinsbroek. Dat is met de huidige optieregelingen niet het geval. "Wat is er mis met de goede oude winstdeling?" Heinsbroek zei niet of hij met een wetsvoorstel zal komen om het uitoefenen van opties aan banden te leggen.

De
LPF

Afrekenen

Heinsbroek zei verder dat hij na twee jaar mag worden afgerekend op wat hij als minister heeft bereikt. Als dat onvoldoende is, zal hij opstappen.

Heinsbroek zei dat de LPF nog geen politiek leider heeft. Volgens hem zal zich dat uitkristalliseren in de loop van het jaar. De lage score van de LPF in de peilingen verklaarde hij doordat het partijbestuur niet op orde was en de fractie ook niet. De nieuwe fractievoorzitter Wijnschenk is volgens Heinsbroek "dynamisch en adrem."

Verwarmingsmonteur

Heinsbroek vindt dat Nederland is verloederd. "Er is geen respect voor huisartsen, onderwijzers en politieagenten. Dat politielogo dat eruit ziet als een waakvlam, die uniformen als van een verwarmingsmonteur. Het gezag is de politie ontnomen, ze worden uitgescholden."

Heinsbroek verdedigde zich over zijn periode als eigenaar van het mediabedrijf Arcade: "Een heksenjacht." Volgens hem is de medewerker die de fout in is gegaan disciplinair geschorst.

Heertje

Heinsbroek liet opnieuw merken zich weinig aan te trekken van gevestigde reputaties. Hij zei de econoom Arnold Heertje niet te kennen "alleen iemand die wel eens in een panel zit" (zoon Raoul Heertje). Prof. dr. A. Heertje is emeritus hoogleraar Staatshuishoudkunde en is de auteur van enkele tientallen boeken en artikelen over economie. "Als Heertje een van de belangrijkste economen van Nederland zou zijn, dan zou ik 'm kennen," aldus Heinsbroek.