BERLIJN - Nederland en Duitsland hebben meer overeenkomsten dan verschillen op financieel gebied. Dat zei de Duitse minister van Financiën Hans Eichel na afloop van een bezoek dat zijn Nederlandse collega Zalm woensdag aan Berlijn bracht.

Zalm had Eichel vorig jaar bij herhaling op de vingers getikt vanwege de Duitse overschrijding van de Europese begrotingsregels. Eichel noemde daarop 'de sfeer vergiftigd'. "We verschillen nog steeds van mening, maar we respecteren elkaars standpunt. Dat kan tussen goede vrienden", aldus Zalm woensdag in Berlijn. Ook voor Eichel behoort de begrotingsruzie tot het verleden. "Ruziën mag, maar men moet niet wrokkig zijn."

Bewindslieden

Beide ministers verklaarden nogmaals tegenstander te zijn van het verhogen van de EU-begroting tot 1,24 procent, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. Ook zeiden de bewindslieden tegen aanpassing van het stabiliteitspact te zijn. Zowel Zalm als Eichel koestert hoge verwachtingen van de aantrekkende economie. Zalm: "Discussies zoals we die gehad hebben worden dan overbodig, omdat we beter zijn voorbereid op mindere economische tijden."