WASHINGTON - De opmars van John Forbes Kerry lijkt niet meer te stuiten. In zijn strijd om de Democratische kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, won de senator uit Massachusetts dinsdag op zijn sloffen de voorverkiezingen in de staten Utah en Idaho.

Volgens Amerikaanse media kan Kerry later woensdag ook de dinsdag gehouden voorverkiezingen in Hawaii op zijn naam schrijven. De uitslagen zijn nog niet bekend, maar de peilingen wijzen op een zege van de Vietnamveteraan. Van alle twintig tot dusver gehouden Democratische voorverkiezingen, zijn er dan achttien winnend door Kerry afgesloten.

In de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen leveren de drie staten overigens slechts 61 gedelegeerden op. Dat is 3 procent van het totale aantal dat nodig is voor het winnen van de nominatie.

Super Tuesday

Alle politieke aandacht is gericht op 'Super Tuesday' volgende week, als er in tien staten voorverkiezingen zijn waaronder Californië en New York. Volgens The Los Angeles Times zal Kerry in de grootste Amerikaanse staat Californië zijn belangrijke rivaal John Edwards ruim verslaan. Kerry zou de steun krijgen van 56 procent van de stemmers en daarmee een groot deel van de 370 gedelegeerden kunnen binnenslepen.

Om tot officiële presidentskandidaat van zijn partij te worden gekozen, moet een kandidaat bij de Democraten minimaal 2162 gedelegeerden achter zich verzamelen. In elke staat waar er voorverkiezingen zijn, kunnen afgevaardigden worden 'gewonnen'. Tijdens de partijconventie eind juli zal de Democratische uitdager van president worden aangewezen.