EINDHOVEN - Twee Hercules-transportvliegtuigen met aan boord reddingshonden en reddingswerkers vertrekken woensdagochtend rond tien uur van luchthaven Eindhoven naar Marokko. Daar landt het team op luchthaven Cherif el Ibrissi, vlak bij de door een aardbeving getroffen havenstad al-Hoceima. Dat heeft een woordvoerder van het reddingsteam bekendgemaakt.

Marokko heeft dinsdagavond om assistentie bij het zoeken naar slachtoffers gevraagd. Behalve Nederland zullen ook andere landen van de Europese Unie op het verzoek van Marokko ingaan. De reddingshonden, reddingsmaterieel en -werkers zijn van het Urban Search and Rescueteam. Het USAR is een Nederlandse bijstandseenheid voor hulp bij rampen in binnen- en buitenland en valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Honden

Het USAR-team bestaat uit veertig mensen en vier honden. De deelnemers zijn gedetacheerd vanuit het Korps Landelijke Politiediensten, de brandweer, Defensie en de medische sector. Het team is onderverdeeld in twee reddingsteams, een stafgroep coördinatie, een logistieke groep, een beveiligings- en een communicatie-officier.

Materieel

In de vliegtuigen gaat ongeveer 15 ton materieel mee. Dat varieert van hydraulische apparatuur om door gewapend beton te komen tot laptops en hondenvoer. Het team kan zich tien dagen lang zelf bedruipen en zorgt voor eigen onderdak in de vorm van tenten en neemt ook een eigen keuken mee.

Hoe lang het team in Marokko blijft, is nog niet duidelijk. Het personeel zal in elk geval niet langer dan zeven dagen achter elkaar werken in verband met de voorgeschreven rust. Het is de eerste keer dat het USAR-team in actie komt sinds het per 1 februari operationeel is geworden.