FLORENCIA - Het Colombiaanse leger is te weten gekomen waar de ontvoerde presidentskandidate Ingrid Betancourt zich bevindt. Betancourt werd zaterdag gekidnapt door linkse rebellen. Die maakten maandag bekend bereid zijn de vrouw te laten gaan, als de regering op haar beurt gevangen rebellen vrijlaat.

Het leger is vooralsnog niet van plan om tot een bevrijdingsactie over te gaan. Een hoge militair verklaarde dat deze operatie is opgeschort op verzoek van de familie van Betancourt. De familie zegt bang te zijn dat het leven van de vrouw bij een actie in gevaar komt.

De 40-jarige presidentskandidate en haar campagneleidster verdwenen zaterdag toen zij een bezoek brachten aan een streek die tot voor kort onder controle van guerillastrijders stond. Het leger had Betancourt afgeraden zich in het gevaarlijke gebied te begeven.

In een verklaring hebben de rebellen laten weten dat ze de vrijlating eisen van hun kameraden. De verklaring is ondertekend door een van de leiders van de rebellenbeweging FARC, Joaquin Gomez. Hij voerde namens de guerrillastrijders het vredesoverleg met de regering. De politie kreeg de verklaring zondag al in handen.

Vredesonderhandelingen

De Colombiaanse president Pastrana zegde vorige week de vredesonderhandelingen met de rebellen op. Vervolgens gaf hij het leger opdracht het gebied binnen te trekken waar de FARC heer en meester was. Vier jaar geleden wees hij de enclave toe aan de rebellen in de hoop daarmee de vredesonderhandelingen te bespoedigen.

De afgelopen twee dagen kwam het op meerdere plaatsen in Colombia tot gevechten tussen rebellen en leger, waarbij achttien mensen om het leven kwamen. De rebellen bliezen bruggen, elektriciteitscentrales en zendmasten op. De Colombiaanse presidentsverkiezingen zijn op 26 mei.

/NIEUWSColombiaanse presidentskandidate ontvoerd