PEKING - In de Chinese hoofdstad Peking is woensdagmorgen het overleg tussen zes landen over de nucleaire aspiraties van Noord-Korea begonnen. De verwachting is dat Noord-Korea zich bereid toont het nucleaire programma te bevriezen in ruil voor compensatiemaatregelen, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Noord-Korea wil onder meer met energieleveranties worden gecompenseerd. Aan het overleg nemen Noord-Korea, Zuid-Korea, Rusland, de Verenigde Staten, Japan en gastheer China deel.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken James Kelly legde kort na het begin van de conferentie een verklaring af. Hij zei dat Washington niet van plan is Noord-Korea aan te vallen. Ook herhaalde hij de eis dat Pyongyang een punt achter de nucleaire activiteiten zet.

Geen beloning

De Amerikaanse ambassade in Peking kwamen eveneens met een mededeling. Een ambassadewoordvoerster liet er geen misverstand over bestaan dat Noord-Korea niet hoeft te rekenen op een beloning als het de nucleaire ambities laat varen.

Het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie, onderminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan, zei dat Pyongyang zich in het overleg flexibel zal opstellen, maar vasthoudt aan zijn principes. Kim sprak de hoop uit dat er door een dialoog een eind komt aan het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over de nucleaire kwestie.

Vrijdag

Het overleg duurt in eerste instantie tot en met vrijdag. De Russische delegatie stelde eerder deze week dat de gesprekken mogelijk langer duren, als na enkele dagen uitzicht is op concrete resultaten.

Na het begin van het overleg waarschuwden de Chinezen en Russen voor te hoge verwachtingen. De Chinese delegatieleider Wang Ti stelde dat de komende dagen de nodige problemen aan het licht zullen komen.

De crisis over de nucleaire aspiraties van Noord-Korea begon in oktober 2002, toen de Verenigde Staten Noord-Korea confronteerden met beschuldigingen over een geheim kernwapenprogramma. Noord-Korea stelde kernwapens nodig te hebben als afschrikwekkend middel tegen een Amerikaanse aanval. Pyongyang heeft overigens bij herhaling ontkend dat het in het geheim uranium verrijkt, dat nodig is voor het maken van een atoombom.