AREQUIPA - Peruaanse arbeiders hebben bij werkzaamheden in een school in de zuidelijke kustprovincie Islay bij toeval twee mummies van ongeveer 700 jaar oud gevonden. Dat hebben media in het Zuid-Amerikaanse land woensdag gemeld op gezag van het Nationale Instituut voor Cultuur.

Archeologe Lucy Linares van het Nationaal Instituut voor Cultuur liet weten dat het gaat om mummies van een 5-jarig kind en van een ongeveer 35-jarige man. De krant El Commercio meldde op gezag van Linares dat het gaat om de oudste mummies die tot nu toe in Peru zijn gevonden.

Goede staat

De mummies verkeren in zeer goede staat en dateren uit de tijd van de Chiribaya cultuur. Die floreerde in het kustgebied van het noorden van Chili en het zuiden van Peru van 800 tot ongeveer 1300 na Christus.

De mummies zijn voor archeologisch onderzoek overgebracht naar het Nationaal Insatituut voor Cultuur. Archeologen zullen daar in laboratoria proberen te achterhalen hoe oud de mummies precies zijn en onder welke omstandigheden ze zijn begraven.

Archeologen hebben de afgelopen jaren grote aantallen mummies opgegraven in Peru. De meeste mummies zijn rond de 500 jaar oud en stammen uit het Inca-tijdperk.