RABAT - Bij de aardbeving in het noorden van Marokko zijn 564 personen om het leven gekomen, driehonderd mensen raakten gewond. Dat blijkt uit het jongste overzicht van het officiële Marokkaanse persbureau MAP dinsdagavond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een regeringsfunctionaris sprak tegen MAP de vrees uit dat het dodental verder oploopt omdat de hulpverleners bij hun zoektocht naar overlevenden nu ook de moeilijk bereikbare plaatsen op het platteland hebben bereikt.

Imzouren

De meeste slachtoffers zijn tot nu toe gevallen in Imzouren, een stadje van 20.000 inwoners. Hulpverleners hebben in Imzouren tot nu toe 164 lichamen geborgen. In de stad zouden zeker veertig huizen zijn verwoest, terwijl de meeste bewoners nog binnen zaten.

Duizenden inwoners van het getroffen gebied hebben de nacht van dinsdag op woensdag in de open lucht doorgebracht. Talloze mensen vluchtten na een nabeving in paniek de straat op en durfden niet meer naar hun huis terug te keren.

Nederlandse hulp

Twee Hercules-transportvliegtuigen met aan boord reddingshonden en reddingswerkers vertrekken woensdagochtend van luchthaven Eindhoven naar Marokko. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De reddingshonden, reddingsmaterieel en -werkers zijn van het Urban Search and Rescueteam. Het USAR is een Nederlandse bijstandseenheid voor hulp bij rampen in binnen- en buitenland en valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Franse hulp

Frankrijk stuurt vijftien reddingswerkers met speurhonden naar Marokko om te helpen zoeken naar. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmorgen gemeld.

Het ministerie liet weten dat een vliegtuig met reddingswerkers en honden woensdagmorgen vanuit Marseille naar het noorden van Marokko vliegt.