DE BILT - Het KNMI waarschuwt dinsdag voor een zware storm en zeer zware windstoten. Het slechte weer hangt samen met een diepe depressie, die in de loop van dinsdag over de Noordzee richting Denemarken trekt.

De regen en harde wind hebben in de ochtendspits geleid tot meer en langere files dan normaal. Maar volgens de verkeersinformatiecentrale TIC was er geen sprake van een uitzonderlijke situatie.

Ook het treinverkeer ondervindt hinder door de storm. Op het traject Utrecht - Den Bosch moeten reizigers rekening houden met vertragingen tot een uur. Tussen Utrecht en Culemborg is de bovenleiding kapot.

Passagiers tussen Amsterdam en Eindhoven kunnen omrijden via Rotterdam.Ook tussen Alphen aan den Rijn en Leiden - Lammenschans en tussen de Rotterdamse stations Hofplein en Kleiweg ligt het treinverkeer stil door kapotte bovenleidingen. Het is nog niet bekend hoe lang de problemen zullen duren.

Gevaarlijke situatie

Op het Centraal Station in Amsterdam komen aan de kant naar Utrecht glasplaten van de overkapping naar beneden. Daardoor zijn vier sporen afgesloten. De treinen komen nu op andere sporen binnen, waardoor de reizigers enkele minuten vertraging oplopen.

De verwachting is dat de zuidwestenwind rond 10.00 uur langs de kust toeneemt tot stormkracht, windkracht 9. Tussen 13.00 en 16.00 uur neemt die in het noordelijk kustgebied mogelijk toe tot windkracht 10.

Veerdiensten

De veerbootmaatschappij Stena Line laat dinsdag wegens de zuidwesterstorm haar catamaran Discovery in Hoek van Holland aan de kade liggen. Ook de afvaart dinsdagmiddag vanuit Harwich komt te vervallen.

De veerboten van Harlingen naar Vlieland en Terschelling zijn dinsdagochtend in de haven gebleven wegens de zware storm. Ook de sneldienst van 12.30 uur naar Terschelling is geschrapt. De middagafvaarten gaan vooralsnog gewoon door.

Schiphol

De zuidwester storm veroorzaakt dinsdag ook vertragingen op Schiphol. De luchthaven kan in verband met de harde wind maar één start- en één landingsbaan gebruiken. Die situatie duurt naar verwachting nog de hele dag, aldus de luchthaven.

Het aantal vluchten dat per uur kan worden afgehandeld, is teruggebracht tot zestig per uur. Normaal gesproken kunnen ruim honderd vliegtuigen opstijgen en landen. Vooral de Europese vluchten ondervinden hinder van de beperkte capaciteit. De Europese vluchten moeten plaatsmaken voor vliegtuigen van buiten Europa die al onderweg zijn. Deze kunnen dan landen. De vertragingen lopen op tot gemiddeld anderhalf uur.

De meteorologische dienst van Schiphol verwacht dat het slechte weer de hele dag zal aanhouden. De capaciteit blijft dan waarschijnlijk ook de hele dag beperkt, aldus de luchthaven.