WASHINGTON - De Verenigde Staten onderhandelen met Pakistan over de uitlevering van de 28-jarige sjeik Ahmed Omar Saeed, het vermoedelijke brein achter de ontvoering en dood van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Dat meldde het Witte Huis maandag.

Woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis zei dat Washington nauw samenwerkt met Pakistan om te proberen sjeik Omar en andere medeplichtigen naar de VS te brengen, aldus CNN. President Bush prees de goede samenwerking met de Pakistaanse autoriteiten.

Daniel Pearl (38) werd op 23 januari ontvoerd in de Pakistaanse havenstad Karachi. De verslaggever van The Wall Street Journal deed onderzoek naar banden tussen radicale Pakistaanse moslims en Richard Reid, de man die met springstof in zijn schoenen een vliegtuig probeerde op te blazen. Een video met daarop de moord op Pearl werd vorige week afgeleverd bij de Amerikaanse consulaat in Karachi.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur Wendy Chamberlin in Pakistan proberen de VS al sinds eind november Islamabad zo ver te krijgen sjeik Omar uit te leveren. Omar zit achter meer ontvoeringen van Amerikaanse staatsburgers, aldus Chamberlin voor de televisiezender CBS maandag.

De uitlevering van Omar is een delicate kwestie omdat Washington geen uitleveringsverdrag heeft met Islamabad.

/NIEUWSVermoedelijk brein achter ontvoering Pearl langer vast