MAASTRICHT - Het water in de rivier de Maas stijgt sneller dan verwacht. Dat blijkt uit de laatste berekeningen van Rijkswaterstaat (RWS).

De Maas bij Borgharen had rond vijf uur maandagmiddag een peil van 43,73 meter boven NAP en zal dinsdagochtend naar verwachting een niveau van 44,10 meter bereiken.

Maandagmorgen verwachtte RWS dat het peil van maandagmiddag pas dinsdagmorgen zou zijn bereikt. Daarentegen denkt ze dat op grond van de regenprognoses de waterstand morgen in de loop van de dag niet verder zal stijgen.

De stijging wordt veroorzaakt door zware regenval in Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen. Bij de drie eerdere hoogwatergolven dit jaar bereikte de Maas bij Borgharen standen van ,98 meter boven NAP op 28 januari, 45,46 meter op 14 februari en ,60 meter op 21 februari.

De door Valkenburg stromende Geulle daalt licht, maar voor het stroomgebied van dit riviertje wordt dinsdag een forse regenval voorspeld. De Geulle reageert daar volgens het waterschap snel op, zodat daar dinsdag een stijging van het waterpeil verwacht mag worden.

Ook de Roer bij Roermond stijgt nog steeds. De weg tussen Vlodrop en Herkenbosch is overstroomd en niet meer toegankelijk voor het verkeer. Het water in de Jeker in Maastricht daalt licht.

/NIEUWSRijkswaterstaat maakt zich zorgen over hoog water Maas