MOSKOU - De Russische president Poetin heeft dinsdag in een tv-toespraak het ontslag van de regering-Kasjanov gemeld. Michail Kasjanov is sinds 2000 de eerste minister van Rusland.

Vice-premier Christenko is aangewezen als waarnemend premier. Hij zal voorlopig de demissionaire regeerploeg leiden. Binnen twee weken moet er een nieuwe eerste minister worden benoemd. De positie van Kasjanov staat al lange tijd onder druk, maar de econoom wist zich toch lang te handhaven. Waarnemers denken dat het Kremlin vindt dat hij een weinig voortvarend economische hervormingsbeleid voert. Andere bronnen spraken echter tegen dat Kasjanovs beleid echt een rol heeft gespeeld in Poetins beslissing.

Rusland gaat op 14 maart naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De zege van Poetin in deze stembusgang geldt als nagenoeg zeker. Volgens Poetin is het al eerder verwachte ontslag van de premier bedoeld om een nieuwe koers te kunnen uitzetten voor de periode na de presidentsverkiezingen.

"Dit besluit staat niet in verband met de activiteiten van de vorige regering, waarover ik over het algemeen tevreden ben. Het komt voort uit de wens om opnieuw de positie te bepalen over hoe de politiek na 14 maart vorm moet krijgen", aldus het staatshoofd. "Ik meen dat de Russische burgers het recht hebben om te weten wat de voorstellen zijn voor de samenstelling van het hoogste bestuursorgaan in het land in het geval dat ik zal worden herkozen".

De liberale Irina Chakamada, een van de kandidaten die het op 14 maart tegen Poetin op zullen nemen, verklaarde dat het ontslag van de regering de stabiliteit van het land ondermijnde. De president zou er op uit zijn de onverschilligheid van de kiezers over de komende verkiezingen te doorbreken en zo een hogere opkomst te forceren.