DEN HAAG - De ANWB verwacht dit weekeinde extreme drukte op de wegen naar en vanuit wintersportgebieden in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Voor de regio's midden en zuid zit de vakantie er op, maar voor de regio noord begint de voorjaarsvakantie. Naar verwachting gaan 270.000 Nederlanders voor een vakantie naar het buitenland, daarvan kiest de helft voor de sneeuw.

Op de wegen naar de populaire wintersportplaatsen zullen volgens de ANWB op zaterdag veel files staan. Omdat de vakanties in Beieren, Italië en België ten einde lopen, ontstaan vooral zaterdag lange files door vakantiegangers die naar huis gaan. De ANWB verwacht geen problemen op de Nederlandse snelwegen. De avondspits van vrijdag begint wel eerder, maar echt druk zal het niet worden.

Op de snelwegen richting en in de Franse Alpen is het zaterdag vooral druk tussen negen uur 's ochtends en zes uur 's avonds. Naar verwachting zal het verkeer in het Alpengebied veel last hebben van zware sneeuwval. De knelpunten zijn onder meer op de A40 (Mâcon-Genève) en de A43 (Lyon-Chambéry). Ook op de wegen rond Albertville, Grenoble, Moûtiers en le Bourg-d'Oisans komen vakantiegangers in de file terecht.

In Duitsland begint de drukte ongeveer vanaf zeven uur 's ochtends. De langste files zijn vooral te vinden op de wegen ten zuiden van en op de rondweg van München (A99). Ook op de A7 (Würzburg-Kempten), de A8 (Stuttgart-Salzburg) en bij de grensovergang bij Kufstein zal het vast komen te zitten. Pas 's middags na vier uur is de grootste drukte voorbij. In Duitsland kan het verkeer ook hinder ondervinden van de afsluiting van de A3 (Oberhausen-Frankfurt). De ANWB raadt automobilisten aan om de A61 (Mönchengladbach-Frankfurt) te kiezen.

De vakantiegangers naar en in Oostenrijk zorgen voor veel en lange files. Knelpunten zijn onder meer de route via de Fernpas (B179) en de wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland.