BRUSSEL - Een speekseltest moet in de toekomst uitwijzen of automobilisten die cannabis hebben gerookt, nog mogen autorijden.

De test is vergelijkbaar met de huidige alcoholcontroles. Daarvoor pleiten de ministers van Volksgezondheid van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland maandag na een wetenschappelijk congres in Brussel.

Volgens de bewindslieden is zo'n test een goede en haalbare graadmeter, zo zei de Belgische bewindsvrouwe Aelvoet.

Zij baseert zich daarbij op wetenschappelijke gegevens. Vier jaar geleden ontstonden er nog ideeën over een zweettest voor de controle op cannabis achter het stuur. Het bleek echter te duur zo'n test te ontwikkelen.

De vijf ministers vragen verder om meer onderzoek, vooral naar het gebruik van softdrugs als opstapje naar harddrugs zoals cocaïne of heroïne. Volgens de Belgische onderzoeksleider prof. Pelc spelen vooral sociale oorzaken een sterke rol bij het gebruik van harddrugs na het roken van cannabis.

De wetenschappers concludeerden maandag verder dat wetgeving geen enkele invloed op cannabisgebruik heeft. Het hoogste gebruik per hoofd van de bevolking vindt plaats in achtereenvolgens Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Ierland, zo blijkt uit gegevens van het Nederlandse Trimbos-instituut. Deze landen kennen allemaal een strenge antidrugswetgeving.

Ook in landen als Spanje en Frankrijk, die eveneens een strenge wetgeving kennen, worden procentueel meer softdrugs gebruikt dan in Nederland. In Frankrijk stijgt het gebruik zelfs.

Volgens de cijfers van het Trimbos-instituut hebben 45 miljoen van de in ruim miljoen inwoners van de Europese Unie wel eens cannabis geconsumeerd.