AMSTERDAM - Er moet een strafrechtelijk verbod komen op het arrangeren van huwelijken. Ouders of kennissen die psychische, danwel lichamelijke druk uitoefenen op jongeren om zo'n huwelijk te sluiten, dienen te worden vervolgd. Dat zei GroenLinks-fractieleider Femke Halsema vanochtend in VPRO's De Ochtenden op Radio 1.

"Door het arrangeren van huwelijken een misdrijf te maken, raak je precies die migranten waar het om gaat, zonder de vrije partnerkeuze te beperken. Wat nodig is, is een heldere strafrechtelijke norm die jongeren in staat stelt zich teweer te stellen tegen het gearrangeerde huwelijk", zei Halsema voor de VPRO-radio.

Met het voorstel reageert GroenLinks onder meer op de VVD-nota over integratie, waarin de zogenaamde importhuwelijken beperkt worden door bruiden en bruidegommen tien jaar afhankelijk te stellen van hun partner.

"Dat is niet gericht op integratie, maar op uitsluiting. Met ons voorstel willen we tegen jongeren zeggen die gedwongen worden: niemand kan jullie dwingen. Gebeurt dat wel, dan overtreed je de wet. Het kan impliceren dat jongeren straks voor de rechter tegen hun ouders optreden."