ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag drie zogenoemde 'loverboys' veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal 2,5 jaar. De 34-jarige M.C. en de 24-jarige G.F. brachten twee minderjarige meisjes tegen hun wil in de prostitutie. De jongste man verkrachtte de meisjes ook samen met zijn 26-jarige vriend F.M.

Politie en justitie waren erop gebrand om de praktijken van de mannen hard te bestrijden. Ze kwamen in actie na verhalen dat loverboys in Rotterdam zeer actief waren. Deze mannen verleiden minderjarige vrouwen en zetten hen vervolgens onder dreiging van geweld aan tot prostitutie.

Uiteindelijk deden twee meisjes van 16 en 17 jaar aangifte. "Er zijn wel geruchten dat het meer zou voorkomen, maar daar hebben we onvoldoende aanwijzingen voor", zei persofficier B. den Hartigh. De meisjes waren in maart 2003 gevallen voor de charmes van C. en F. In het begin ging alles normaal, maar al gauw moesten de minderjarigen tegen hun wil de hoer spelen. De mannen regelden klanten, vervoer en een afwerkplek. Zij gingen ook met de meisjes naar bed, waarbij een keer iemand anders aanwezig was.

Ook werd een van de meisjes verkracht in de woning van M. in Utrecht. Volgens de mannen ging alles uit vrije wil. De rechtbank zag dat anders. Beide slachtoffers ondergingen psychische behandeling. Een meisje verblijft nog altijd in een psychiatrisch ziekenhuis.

C. kreeg de zwaarste straf, 2,5 jaar cel. Hij moet ook zes maanden zitten, omdat hij in zijn proeftijd zat voor een eerder vergrijp. C. werd veroordeeld tot twintig maanden cel. F. kreeg anderhalf jaar. Hij gooide uit woede een stoel naar de officier van justitie.

Loverboys zijn ook op andere plekken in Nederland actief. ECPAT-Nederland, een organisatie die zich inzet voor bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting, waarschuwde onlangs dat het probleem toeneemt. De Tweede Kamer wil dat scholen in het voortgezet onderwijs leerlingen vertellen over de gevaren.

De Rotterdamse organisatie Scala begint binnenkort voorlichtingbijeenkomsten onder scholieren over loverboys. Scala overweegt daarbij samen te werken met een Amsterdams theatergezelschap, dat met sketches laat zien hoe de jongens te werk gaan.