AMSTERDAM - Enkele honderden mensen hebben maandag de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Onder de mensen die in defilé langs het standbeeld de Dokwerker liepen en bloemen legden bevonden zich burgemeester Job Cohen en de ambassadeur van Israël.

Burgemeester Cohen hield een korte toespraak waarin hij stelde dat "zeker na 11 september Amsterdam als het er op aankomt zegt: nooit meer racisme, nooit meer discriminatie."

Ook de leerlingen van de basisschool Rosj Pina waren aanwezig. De school adopteerde het monument voor de staking: het in 1952 door koningin Juliana onthulde standbeeld van een arbeider.

Op 25 februari 1941 legden werknemers uit de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum, Utrecht en Weesp hun werk neer uit protest tegen de Duitse bezetter. Nagenoeg al het openbaar vervoer in Amsterdam en talrijke kantoren, fabrieken en scheepswerven lagen stil.

Eerder op de dag had een kinderherdenking plaats. In de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein werd een fototentoonstelling geopend met afbeeldingen van de razzia's die in februari 1941 werden gehouden.