ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag Eyup D. , de vader van de 16-jarige jongen die heeft bekend dat hij op het Haagse Terra College de onderdirecteur doodschoot, veroordeeld tot acht jaar cel. Het vonnis wegens poging tot moord was conform de eis.

De rechtbank achtte bewezen dat Eyup D. (38) in oktober 2003 aan de Schansweg in Rotterdam vier keer heeft geschoten op Recep Simsek. Het slachtoffer wist met verwondingen aan het achterhoofd, schouder en rug een politiebureau te bereiken, waar hij verklaarde dat D. hem had beschoten. Later trok hij die verklaring in, volgens justitie omdat D. en zijn kompanen hem onder druk zetten.

Ontsnappen

De rechtbank noemde het een wonder dat het slachtoffer de schietpartij overleefde. Simsek zat met D. in de auto toen er een pistool tegen zijn hoofd werd gezet. Hij wist uit de rijdende auto te ontsnappen, maar werd wel geraakt door kogels.

Eyup D. ontkende elke betrokkenheid bij de schietpartij. Hij zei het vonnis "niet eerlijk" te vinden. De uitspraak van de rechtbank zorgde voor heftige taferelen bij familie en bekenden van D. op de publieke tribune.

Wapen

D. erkende wel dat hij jaren een wapen en munitie in huis had. Volgens officier van justitie P. Spoon is het zorgelijk dat een vader van vijf jonge kinderen, tussen anderhalf en zestien jaar oud, thuis een vuurwapen voor het grijpen heeft. Het wapen en de munitie werden aangetroffen tijdens de aanhouding van Eyup D.

Net als Spoon wees rechter E.W. Koning er maandag op dat wapenbezit verstrekkende gevolgen kan hebben. Spoon noemde D. twee weken geleden een "slecht voorbeeld voor zijn kinderen, dat helaas binnen enkele maanden navolging kreeg".

D. zat tussen 1992 en 1998 in Duitsland een gevangenisstraf uit van acht jaar wegens handel in verdovende middelen. Door die veroordeling werd zijn voorlopige verblijfsvergunning geschorst.