AMSTERDAM - Voor het gerechtshof in Amsterdam is maandag in hoger beroep wegens seksueel misbruik en poging tot doodslag acht jaar cel geëist tegen een met HIV besmette man. De 38-jarige G.R. uit Maarssen zou een vijfjarig meisje uit Houten hebben gedwongen tot orale seks.

Hij nam het risico dat hij het kind zou besmetten. De aanklager vond de vier jaar die de Utrechtse rechtbank hem had opgelegd een veel te lage straf.

Het meisje vertelde haar ouders op 10 juli 2000 dat zij tijdens het spelen in de steeg achter het huis door een man was gedwongen zijn penis in haar mond te doen.

R. ontkent dat hij die man was. Een kennis van R. herkende hem in het signalement dat de politie van de dader en diens auto gaf. Uit zendmastgegevens blijkt dat de mobiele telefoon van de verdachte in de buurt van het ouderlijk huis van het meisje was.

Advoaat M. Nuijten vindt dat er teveel twijfel is over de schuld van R.. In elk geval kan in zijn ogen de poging tot doodslag niet worden bewezen.

Zaadlozing

Omdat er geen sprake was van een zaadlozing, zou de kans op HIV-besmetting in dit geval vrijwel uitgesloten zijn. Daarbij is de medicatie bij R. zo goed aangeslagen, dat het virus nog amper in zijn bloed is terug te vinden.

R. werd twee keer eerder veroordeeld wegens ontucht met minderjarigen. Na zijn laatste veroordeling volgde hij jarenlang dadertherapie.

Deskundigen van het Pieter Baancentrum in Utrecht rapporteerden het hof dat R. zich sindsdien veel beter onder controle heeft. Er zou geen reden zijn de man tbs met dwangverpleging op te leggen. De advocaat-generaal hoopt dat een lange gevangenisstraf R. ervan zal weerhouden zich weer aan kinderen te vergrijpen.

Het hof stelde de verdachte tot de uitspraak op 11 maart op vrije voeten.