JERUZALEM - De Israëlische president Moshe Katsav heeft de Saudische kroonprins Abdallah bin Abdul Aziz uitgenodigd naar Jeruzalem om zijn vredesinitiatief te bespreken. Katsav is ook bereid naar Riyad te reizen voor overleg. Dit maakte Katsavs bureau maandag bekend.

Het Israëlische staatshoofd heeft het Saudische initiatief positief ontvangen. "De details van het plan kunnen echter het beste direct worden besproken met de Israëlische regering", aldus de verklaring van Katsav.

De kroonprins, die feitelijk Saudi-Arabië leidt in verband met de ziekte van koning Fahd, maakte eerder deze maand in The New York Times bekend dat de Arabische wereld de banden met Israël zou moeten normaliseren als Israël zich volledig terugtrekt uit de gebieden die het heeft veroverd in 1967.

Dat betekent het opgeven van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

Een medewerker van premier Sharon heeft het plan maandag een "positieve trend" genoemd. Maar Gideon Saar, secretaris van het Israëlische kabinet, zei ook dat Israël niet wil voldoen aan de voorwaarde om zich terug te trekken achter de grenzen van voor de oorlog van 1967.

/DOSSIERMidden-Oosten