WASHINGTON - De twee bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zullen donderdag tegelijk een ruimtewandeling maken. Het ruimtestation is daardoor tijdelijk onbemand. Volgens The Washington Post van maandag spreken NASA-medewerkers van een "onnodig risico".

Als de Amerikaanse astronaut Michael Foale en zijn Russische collega Alexander Kaleri samen het uitstapje (vijf uur en veertig minuten) maken, nemen technici op aarde de besturing van het ISS over. Er is dan niemand aan boord om de systemen te checken of snel op te treden bij bijzonderheden. Beide mannen zullen enkele experimenten uitzetten en uitvoeren. Die activiteiten zijn volgens NASA niet hoogstnoodzakelijk, maar moeten ooit toch gebeuren.

Volgens The Washington Post zien enkele NASA-medewerkers de wandeling liever uitgesteld tot er een derde bemanningslid aan boord van het ruimtestation is. "De veiligheid van de bemanning en het station tijdens deze activiteit zonder een bemanning aan boord is een risico dat niet moet worden genomen, vooral als de wandeling niet strikt noodzakelijk is", aldus een memo.