EINDHOVEN - De stichting Al Waqf Al Islami in Eindhoven is bereid mee te werken aan een onderzoek naar haar vermeende fundamentalistische invloed op moslimscholen in Nederland. Volgens een rapport van de Binnenlandse Veiligheidsdienst is de stichting een radicale moslimorganisatie die banden onderhoudt met een op de vijf islamitische basisscholen.

Het bestuur van Al Waqf overweegt zelf een onderzoek in gang te zetten waaruit moet blijken dat de stichting geen extremistische organisatie is en geen invloed op het islamitisch basisonderwijs probeert uit te oefenen. Dat meldden bestuur en dagelijkse leiding van Al Waqf maandag in een persverklaring.

Volgens het BVD-rapport geeft Al Waqf financiële steun aan islamitische scholen of heeft ze leden in schoolbesturen. De stichting spreekt dat verwijt tegen.

"Onze stichting financiert geen basisscholen om daarmee invloed te kopen en tracht evenmin indirect invloed te verkrijgen bij deze scholen teneinde daarmee oneigenlijke onderwijsdoelen na te streven", aldus de verklaring.

Al Waqf wil volgens de verklaring openstaan naar de Nederlandse samenleving en daaraan haar bijdrage leveren. De stichting, opgericht in 1989, heeft naar eigen zeggen als belangrijkste doel het informeren van de moslims in Nederland over de eigen godsdienst.

Dat doet ze onder meer door het geven van godsdienstonderricht aan jongeren en vrouwen, het vertalen van boeken over de islam en speciale activiteiten voor vrouwen. Ook geeft ze advies over islamitische opvoedingsmethoden.

/NIEUWSOnderwijsinspectie wil strafbare ideeën boven tafel krijgen'Beïnvloeding van Nederlandse moslimscholen valt mee'