PORT-AU-PRINCE - Rebellenleider en voormalig politiechef Guy Philippe heeft zondag (plaatselijke tijd) met een aanval binnen enkele dagen op hoofdstad Port-au-Prince gedreigd. Hij verwacht dat hij met zijn gewapende opstandelingen binnen vijftien dagen heel Haïti in handen heeft.

Philippe behoort tot de groep rebellen die zondag Cap-Haïtien, de tweede stad van het land, bezette. De opstandelingen verlieten Cap-Haïtien kort nadat ze de stad waren binnengevallen. Inmiddels zijn ze weer teruggekeerd in Cap-Haïtien. Volgens onbevestigde berichten hebben de rebellen ook het vliegveld bij de stad in handen.

Philippe zei dat de gewapende opstandelingen tegen president Aristide "geen politiek doel hebben" en dat het van een nieuwe president afhangt of ze gaan deelnemen aan een nieuwe regering. Philippe is lid van het Revolutionaire Nationale Bevrijdings Front van Haïti.

Hij waarschuwde de ongeveer 5000 leden van het Haïtiaanse politiekorps dat ze partij moeten kiezen. Philippe zei dat de politiemensen een keuze moeten maken tussen "het Haïtiaanse volk en de tirannie."