AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft een van de mannen, B.A., die de musicus Jaap van Zweden en een van diens vrienden ontvoerden, beroofden en beschoten, veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Eerder kreeg de 27-jarige verdachte van de rechtbank in Utrecht acht jaar cel.

Advocaat-generaal G. Haverkate had zeven jaar cel geëist. Vergeleken met straffen die worden uitgedeeld als er wel doden of gewonden vallen, is acht jaar te veel, vond Haverkate.

A. en zijn medeverdachte zagen in april vorig jaar Van Zweden en zijn vriend in het casino in Eindhoven veel geld winnen. Zelf verloren zij die avond alleen maar. Het tweetal volgde de auto van de dirigent naar Amsterdam.

Bij een verkeerslicht stapte A. achterin de auto van Van Zweden en bedreigde hem en zijn vriend met een pistool. Het gewonnen geld, 40.000 gulden, moesten zij afgeven.

Op een parkeerplaats bij Loenersloot stapte A. half uit de auto om met zijn kompaan, die ondertussen voorop reed, te overleggen. De vriend van Van Zweden greep zijn kans en gaf vol gas. Daarop werden vier schoten op de auto gelost. De musicus en zijn vriend bleven ongedeerd.

De slachtoffers hebben niet gezien wie er schoot. De twee verdachten wijzen elkaar als schuldige aan. Net als de rechtbank oordeelde het hof dat het niet uitmaakt wie de trekker overhaalde. A. werd opnieuw veroordeeld voor ontvoering, afpersing en beschieting.

De medeverdachte kreeg vorig jaar van de rechtbank ook acht jaar. Hij trok onlangs zijn hoger beroep in.

/NIEUWSVan Zwedens ontvoerders krijgen acht jaar